Etcetera Magazine. Tijdschrift voor podiumkunsten.

DE GEBEURTENISSEN

24-05-2016

Op 11 mei 2016 heeft minister Gatz principieel beslist over de tweede ronde aanvragen voor ondersteuning van beurzen en projectsubsidies. In totaal werden er 320 aanvragen ingediend. Deze 320 aanvragers vroegen in totaal voor 10.253.905 euro  ondersteuning. Net als bij de eerste ronde projectsubsidies blijkt het aantal aanvragen en het totale gevraagde bedrag opnieuw aanzienlijk hoger te liggen dan in 2015. Voor de ondersteuning van projecten en beurzen is er 5.920.000 euro beschikbaar voor de drie rondes van 2016. Hiervan werd bij de beslissing over de eerste ronde reeds 2.273.000 euro aangewend. 

Er zullen in de tweede ronde 89 beurzen en/of projecten ondersteund worden voor een bedrag van 2.022.900 euro. Dit bedrag is dus hoger dan wat oorspronkelijk was vooropgesteld voor deze ronde (1.776.000 euro). Minister Gatz wendt hiervoor onder meer 95.000 euro extra aan die nog niet besteed werd in de eerste ronde. Daarnaast wordt ook al een beperkt deel van de middelen uit de derde ronde (nl. 151.000 euro) vooraf genomen. Voor de derde ronde is nog 1.625.000 euro beschikbaar.

28-04-2016

Op woensdag 27 april maakte het Departement Cultuur van de Vlaamse Overheid de definitieve adviezen voor de meerjarige werkingssubsidies voor 2017-2021 voor kunstenorganisaties bekend. Ook de geadviseerde subsidiebedragen werden meegedeeld. Het totale voorgestelde bedrag is 105.947.900 euro. Op dit ogenblik is er afgerond 86 miljoen euro beschikbaar. 

Met de overhandiging van de definitieve adviezen van de beoordelingscommissies en de administratie aan Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz is nu een nieuwe stap gezet in de procedure. De Vlaamse Regering zal, op voorstel van minister Gatz, uiterlijk eind juni 2016 beslissen. 

 

04-04-2016

Jan Fabre neemt na twee maanden alweer ontslag als curator van het Athens & Epidaurus Festival in Athene. De benoeming van Fabre werd in februari bekendgemaakt en had vier jaar moeten duren. De Belg spreekt van een "vijandige artistieke omgeving". Premier Alexis Tsipras maakte donderdag bekend dat hij bij Fabre had aangedrongen op de aanwezigheid van Griekse kunstenaars in zijn programma. "Ik had het mandaat van de Griekse minister van Cultuur aanvaard om in alle vrijheid artistieke keuzes te maken", zei Fabre afgelopen zaterdag in een kort persbericht. "Dit lijkt niet langer mogelijk in Griekenland. Ik wil niet werken in een vijandige artistieke omgeving die ik met open geest en open hart had betreden." 

Afgelopen vrijdag uitten Griekse acteurs en theaterdirecteurs hun ongenoegen in de media. Ze verweten Fabre dat hij de Griekse theatersector links zou laten liggen. Fabres komst moest het festival een meer internationale uitstraling geven. De eerste editie zou sterk Belgisch gekleurd zijn, maar bij de volgende edities zou het aandeel van Griekse artiesten groter worden, beloofde hij.

De Belgische theatermaker en kunstenaar werd aangesteld nadat de vorige directeur aan de deur werd gezet na beschuldigingen van wanbeheer.

22-03-2016

Chantal Pattyn wordt manager Cultuur bij de VRT. Het gaat om een nieuwe functie in het kader van de nieuwe beheersovereenkomst die van cultuur een kernopdracht voor de VRT heeft gemaakt. Een toekomstgerichte visie uittekenen over het cultuuraanbod van de VRT over de netten heen, over de werking van de verschillende cultuurredacties en over de partnerschappen met de culturele sector. Die taken krijgt Chantal Pattyn als nieuwe manager Cultuur bij de VRT op haar bord. Op dit moment is Pattyn nethoofd van de radiozender Klara en presenteert ze het programma Pompidou. Dat blijft ze gewoon verder doen. 

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz heeft de Vlaamse Cultuurprijs voor Cultureel Ondernemerschap uitgereikt aan Maarten Van Cauwenberghe. De jury looft de mede-oprichter van Voetvolk als rolmodel voor jonge kunstenorganisaties. Componist en muzikant Van Cauwenberghe begon zijn artistieke carrière onder de vleugels van Jan Fabre. Bij het gezelschap van Jan Fabre leerde hij danseres Lisbeth Gruwez kennen. Tien jaar geleden richtten ze samen het gezelschap Voetvolk op. Met Voetvolk heeft hij intussen verschillende internationaal gelauwerde producties gemaakt. 

"Uitgroeien tot een groot gezelschap lijkt voor deze generatie onmogelijk, maar daar weet Van Cauwenberghe creatief mee om te springen. Als veelzijdige kunstenaar zet hij veel talenten naast mekaar in en bulkt hij van ondernemingszin en ondernemerschap in een kleine structuur. Naast subsidies is hij altijd op zoek naar eigen middelen", motiveert de jury van de Vlaamse Cultuurprijs voor Cultureel Ondernemen. Aan de Cultuurprijs voor Cultureel Ondernemen is een geldbedrag van 10.000 euro verbonden. De laureaat krijgt ook het bronzen beeldje "La ultima isla" van Philip Aguirre.

18-03-2016

Vandaag ontvangt de Gentse regisseur Alain Platel een eredoctoraat aan de Universiteit van Gent, op voordracht van de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen. Alain Platel studeerde in 1980 af aan deze faculteit als orthopedagoog.

In 1984 richt hij met een aantal vrienden en familieleden een gezelschap op, dat les ballets C de la B zal gaan heten. Hij tekent voor Bonjour Madame (1993), La Tristeza Complice (1995) en Iets op Bach (1998), producties die les ballets C de la B doen groeien tot de internationale top. Zijn artistiek parcours wordt gekenmerkt door ontmoetingen en hechte samenwerkingen met o.a. Arne Sierens, Fabrizio Cassol en Frank Van Laecke; en operadirecteur Gerard Mortier lag aan de basis van creaties als Wolf (2003) en C(H)OEURS (2012). 

De erkenning van zijn werk door het eredoctoraat in zijn thuisstad Gent, krijgt een bijzondere plaats in het (internationale) palmares van Alain Platel. In 2012 kreeg hij een eredoctoraat uitgereikt door de Universiteit van Artois (Frankrijk) en eerder dit jaar werd hij benoemd tot Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres - de hoogste Franse culturele onderscheiding –, ontving in september de Vlaamse Cultuurprijs voor Algemene Culturele Verdienste en in november de Grand Prix de la Danse de Montréal (Canada).

 

17-03-2016

Op de vooravond van de voorstellingen van De Middelmatige Man in de Bourla, wordt Reinhilde Decleir bekroond met de Arkprijs van het Vrije Woord. De prijs is een bekroning voor de werking van Tutti Fratelli, in het bijzonder voor haar spelers.

Het Arkcomité besliste gisterenavond dat de 66ste Arkprijs van het Vrije Woord naar Reinhilde Decleir gaat. De Arkprijs is een symbolische prijs en bekroont personen die zich actief inzetten voor de vrijheid van denken, van meningsuiting en de Nederlandstalige cultuur. Theatermaakster en actrice Reinhilde Decleir wordt bekroond voor haar inzet en werk met het sociaal-artistieke collectief Tutti Fratelli. 

Ze volgt Fikry El Azzouzi op. Eerdere winnaars waren onder meer Hugo Claus, Leonard Nolens, Pjeroo Roobjee, Tom Lanoye, Christine Van Broeckhoven en Wannes Van de Velde.

De uitreiking op woensdag 4 mei vindt plaats in Galerie De Zwarte Panter in Antwerpen.

16-02-2016

Kunstenaar Jan De Cock heeft een klacht ingediend tegen de voorzitters van vier mediagroepen: de VRT, Mediahuis, De Persgroep en Roularta Media GroepDe Cock beklaagt zich onder meer over "een permanente uitsluiting van cultuurverslaggeving in de analoge en digitale dragers via de respectievelijke nieuwsdiensten" en "het doelbewust misleiden van lezers en kijkers met reclameslogans die de lading niet dekken omwille van een monumentaal winstbejag." Verder heeft De Cock het ook over "de schending van het democratisch recht op woord en weerwoord - léés: geld bepaalt de inhoud", het "rigoureus maatschappelijk marginaliseren van de kunsten en haar makers met verlies van tienduizenden banen tot gevolg" en "de gênante marktmanipulatie door kitsch voorrang op kunst te geven, met faliekante prijsdalingen als gevolg voor echte schoonheid" en "de jacht op eigenbelang die zorgt voor een esthetische verwaarlozing van nationaal gemeengoed en beeldpatrimonium." Jan De Cock ziet zijn actie en tekst als een burgermanifest voor meer cultuur. De actie heeft als logo #jesuisfragile.

11-02-2016

Op 10 februari maakte het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media van de Vlaamse overheid de preadviezen voor meerjarige werkingssubsidies voor kunstenorganisaties voor de periode 2017-2021 bekend. In totaal werden er 303 dossiers ingediend. De kunstenorganisaties vragen voor die periode gemiddeld 144 miljoen euro per jaar. Op dit ogenblik is er afgerond 86 miljoen beschikbaar. De middelen voor de Kunstinstellingen maken geen deel uit van dit budget. De organisaties hebben nu de mogelijkheid om binnen de 10 dagen te reageren op hun preadvies. Eind juni zullen de definitieve beslissingen van Minister Sven Gatz bekend worden gemaakt. 

Kunstenaar Jan Fabre is benoemd tot artistiek directeur van het Athens & Epidaurus Festival. Het festival brengt de hele zomer shows in de Griekse hoofdstad en in het antieke theater van Epidaurus. De voorstellen van Fabre zullen binnenkort worden bekendgemaakt tijdens een bezoek aan Athene, aldus het Griekse ministerie van Cultuur. 

04-02-2016

Benjamin Millepied, sinds 2014 directeur van het Paris Opera Ballet, zal zijn functie aan het einde van dit seizoen neerleggen en terugkeren naar Los Angeles waar hij zich weer zal toeleggen op zijn eigen werk en op het L.A. Dance Project, een dansgezelschap dat hij in 2012 oprichtte. Zijn opvolgster is sterdanseres Aurélie Dupont, die sinds mei vorig jaar niet langer op de planken stond maar de functie van maître de ballet bij het Paris Opera Ballet vervulde. 

Theatermaker Johan Simons gaat vanaf september 2018 het Schauspielhaus Bochum (D) leiden. Vrijdag maakt het Duitse theaterhuis de opvolger bekend van Anselm Weber, de huidige intendant die volgend jaar naar Schauspiel Frankfurt trektSimons zal het intendantschap in Bochum combineren met zijn aanstelling bij NTGent en de Ruhrtriennale. 

03-08-2015

Voor de tweede ronde van 2015 vroegen 150 organisaties in maart samen 5,9 miljoen aan voor hun project in dans, theater, beeldende kunst, muziek, muziektheater, ... Daarvan kreeg de helft – 70 organisaties – een dubbel positief advies van de bevoegde beoordelingscommissies en de administratie, voor een geadviseerd bedrag van 2,4 miljoen. Finaal verdict van de minister: 29 organisaties krijgen samen 1 miljoen, amper 41% van de positief geadviseerde aanvragen. Zo’n lage toekenningsgraad is nooit eerder vertoond. Maar liefst 41 organisaties met een valabel bevonden project zien dat niet financieel ondersteund. 

29-06-2015

Anne Teresa De Keersmaeker ontving op 27 juni 2015 tijdens de Biënnale van Venetië de prestigieuze Gouden Leeuw voor carrière in de dans (Golden Lion for Lifetime Achievement for Dance - Leone d’oro alla carriera per la Danza). In het verleden werd deze oeuvreprijs ook al uitgereikt aan choreografen als Merce Cunningham (1995), Carolyn Carlson (2006), Pina Bausch (2007), Jiří Kylián (2008), William Forsythe (2010), Sylvie Guillem (2012), en Steve Paxton (2014). De Keersmaeker is de eerste Belg die een Gouden Leeuw voor carrière in de dans ontvangt. 

18-06-2015

De opvolging van Michael De Cock bij t,arsenaal is bekend. LAZARUS (als vast makerscollectief) en Willy Thomas (als artistiek leider) nemen samen de leiding over. Hun gezamenlijke doel is een theaterhuis als genereuze ontmoetingsplek dat zijn werking wil doortrekken tot buiten de muren van het huis. Er zal worden ingezet op toneel, spreiding, diversiteit en lokale en interstedelijke samenwerking. LAZARUS zal op autonome basis zijn werk blijven ontwikkelen. 

 

 

04-06-2015

Theatergezelschappen de Queeste en Braakland/ZheBilding gaan voortaan door het leven als het nieuwstedelijkAdriaan Van Aken, Christophe Aussems, Stijn Devillé, Els Theunis en Sara Vertongen vormen de artistieke kern van het nieuwe theaterhuis. Het nieuwstedelijk wordt het stedentheater van Leuven, Hasselt en Genk en zal OPEK in Leuven als uitvalsbasis hebben. Er staan dit seizoen 11 producties op het programma.

08-05-2015

Jan Goossens zal na zijn mandaat als KVS-directeur het Festival de Marseille leiden. In 2016 levert hij als artistiek directeur zijn eerste programma af voor het festival, vanaf het jaar erop zal hij de volledige leiding voor zijn rekening nemen. Het Festival de Marseille was oorspronkelijk een dansfestival maar zal nu ook uitbreiden naar andere disciplines. Het werd in 1996 opgericht door Apolline Quintrand die zich nu terugtrekt. Goossens hoopt in Marseille een deel van zijn Brusselse engagementen te kunnen verderzetten en wil de stadswerking en de internationale werking verbinden.

09-04-2015

Lucas Vandervost trekt zich terug als artistiek leider van DeTijd en geeft de fakkel door aan een jonge generatie theatermakers die de voorbije jaren reeds aan het werk te zien waren in producties van DeTijd. Vanaf volgend seizoen zullen Freek Vielen, Rebekka De Wit en Suzanne Grotenhuis gezamelijk onder een nieuwe naam een nieuwe koers uittekenen voor het gezelschap. De laatste voorstelling van Lucas Vandervost als artistiek leider van DeTijd, 'het gaat over' (een coproductie met HETPALEIS), gaat op 26 april in première. 

04-02-2015

De choreograaf en danser Sidi Larbi Cherkaoui, die vijf jaar geleden zijn eigen gezelschap Eastman oprichtte, wordt de nieuwe artistiek directeur van Ballet Vlaanderen. Vanaf 1 september neemt hij de functie op zich. Vorig jaar is Ballet van Vlaanderen gefusioneerd met de Vlaamse Opera. Cherkaoui neemt de artisteke leiding van het ballet over. Aviel Kahn, de voormalige artistiek directeur van de Vlaamse Opera blijft in functie als artistiek directeur bij het Kunsthuis Opera Vlaanderen Ballet Vlaanderen.

29-01-2015

Ivo Van Hove wint de prestigieuze Critic’s Circle Theatre Award 2014 voor zijn regie van A View from the Bridge van Arthur Miller bij Young Vic. Hoofdrolspeler Mark Strong ontving de prijs voor beste acteur. Het is uitzonderlijk dat een ‘niet-Brit’ de Critic’s Circle Theatre Award in ontvangst neemt. In het verleden viel de eer te beurt aan o.a. Mike Leigh, Sam Mendes, Howard Davies, Stephen Daldry en Peter Brook.